Kommer Schoonhoven, een echt familiebedrijf en al jaren een begrip

Op 30 januari 2014 is door Kees Kommer de eerste paal van onze locatie aan de Diamant geslagen. Dat was het moment waar we al jaren vanaf de Lopikersingel naar hadden uitgekeken. Onze droomreis naar een unieke, inspirerende winkel, met veel beleving, was op dat moment toch echt begonnen!

Maanden lang is er door het hele team extra hard gewerkt, er zijn veel overuren gemaakt om de nieuwe bouwmarkt te realiseren. Als partner kozen wij voor KlusWijs. Samen met KlusWijs hebben we een nieuwe formule ontwikkeld.

KlusWijs Extra

Het is een winkel voor jong en oud, voor hobbyist en professional. Een uitgebreid bouwmarkt assortiment met onderscheidende artikelen en merken. Van verf tot werkschoenen en van spijkers tot wenskaarten, je kunt het zo gek niet bedenken en we hebben het in huis! De assortimenten die wij Extra hebben toegevoegd zijn binnen- en buitenplanten, potterie, werkkleding, vrijetijdskleding, diervoeding, afrastering, watersport, knutsel, printer-inkt & binnenmeubelen. Kortom; alles voor in en om het huis.


Er valt veel te beleven in de nieuwe KlusWijs Kommer. Uiteraard zijn wij erg benieuwd naar uw reactie en kijken wij er naar uit u te mogen ontvangen.

 

"Het is begin 1974 als Leida Kommer tegen haar man Kees zegt dat ze wil gaan werken. De kinderen Angeline en Ewalt zijn dan oud genoeg en gaan naar school. Maar wat ga je dan doen?"

 

Het begin

Kees Kommer werkte zelf op dat moment als constructeur van veevoerfabrieken in Rotterdam op de tekenkamer. In dat gesprek ontstond het plan om een Doe Het Zelf zaak te beginnen. In die tijd bestonden Doe Het Zelf zaken (zoals we ze nu kennen) nog niet, er was in die tijd alleen een kleine ijzerwarenzaak in de Lopikerstraat: van Mameren, in het pand waar nu Ton van Alten zit. Doe Het Zelf zaken waren in opkomst en er was er nog geen in Schoonhoven. Kees is zich gaan verdiepen in de mogelijkheden en heeft de winkel weten te realiseren.

Samen met een broer van Kees en zijn vrouw, Jos en Emmy Kommer, zijn ze het avontuur aangegaan. Kees zou zijn baan houden voor de zekerheid, net als Jos. En Leida ging in de winkel staan, samen met schoonzus Emmy. Jos Kommer had op dat moment de schilderszaak, die hij had overgenomen van Kommer sr. De broers combineerden hun banen met het werken in de winkel.

Op de hoek van de Lopikerstraat stond een afbraakpand te koop. Kees en Jos besloten om het pand te kopen en er iets nieuws op te bouwen. Op 17 december 1975 gingen de deuren open van Doe Het Zelf zaak Handy Shop Kommer.

Tien jaar lang werd met veel plezier in de winkel gewerkt, inmiddels waren Martin Treurniet en Kees Mulder bij de familie komen werken. Medewerkers van het eerste uur.

 

"Op 17 december 1975 gingen de deuren open van de Doe Het Zelf zaak!"

 

Verhuizen naar de Lopikersingel

Na tien jaar werd de winkel te klein, ze groeiden er uit. In die tijd stond het pand aan de Lopikersingel in de oude Melkfabriek leeg en Kees en Leida grepen de kans om te verhuizen met beide handen aan. Jos en Emmy namen toen het besluit om te stoppen met de winkel en verder te gaan met de schilderszaak.

In november 1985 verhuisde de winkel naar de Lopikersingel. Het werd een spannende tijd, het was wel een énorm pand, eigenlijk zelfs veel te groot en om de winkel te vullen leenden ze zelfs wat kruiwagens en nog wat andere spullen uit het bedrijf van een familielid. Daarbij verhuisden ze destijds naar de rand van het centrum, uit de stad! Toch bleek het een goed besluit te zijn geweest. Er kwam een heel nieuwe wijk bij en zo stond de zaak toch weer midden in de stad.

Al van jongs af aan hielpen dochter Angeline en zoon Ewalt in hun vrije tijd mee in de zaak. In 1992 stopte Kees met zijn baan als constructeur, hij reed inmiddels al jaren voor zijn werk naar Deventer heen en weer. Hij kwam volledig in de winkel te werken. Na jaren in de fysiotherapie gewerkt te hebben, kwam Angeline in 2002 voor een aantal dagen in de winkel. In de avonden werkte ze nog steeds als fysiotherapeute in haar eigen praktijk. Toen Lieke, haar dochter geboren werd stopte ze met de fysiotherapie en ging volledig in de winkel werken.

Ewalt heeft een opleiding gevolgd industrieel ontwerper en heeft na zijn studie een aantal jaren in Hamburg gewerkt. Na deze periode is hij samen met studievriend Jeroen Ontwerpstudio KommerKors begonnen. Hun studio bevindt zich boven de winkel, in de die studio zijn o.a. de Pletterpetten van Heineken en de Beesies en de Hamsters van Albert Heijn ontstaan. Ook deze ontwerpstudio is mee verhuisd naar het nieuwe pand.

Ondertussen heeft Angeline de leiding van Kees en Leida overgenomen.

De volgende stap

Maar... de winkel werd weer te klein! De winkel was niet meer van deze tijd, te weinig parkeerplaatsen voor de deur, geen overzicht, te hokkerig en volledig dichtgeslibt. Iedere hoek was gevuld. Toen de gemeente besloot om een nieuw industrieterrein te ontwikkelen in Thiendeland, ontstond het idee om nog een keer te verhuizen. Met elkaar is het plan ontstaan een nieuwe zaak op te zetten.

In 2006 zijn de eerste stappen gezet voor de nieuwbouw. Als familie wisten ze; het moet een 'belevenis bouwmarkt' worden. Een fijne gezellige winkel waar letterlijk voor iedereen wat leuks te beleven is.

Vanaf januari 2014 is er een keuze gemaakt voor een andere organisatie. Na jaren Multimate te zijn geweest, is er gekozen voor een andere formule, KlusWijs. Deze formule sluit veel beter aan bij de wensen van de familie. KlusWijs is een formule van deze tijd; nieuw, fris, servicegericht en voordelig!